Ako mislite da je fantasy dosadan žanr koji je postao ovisan o jednodimenzionalnim likovima i pun kopija Harryja Pottera, onda se nadam da ćete pročitati ovu preporuku i vidjeti da nisu sve knjige za mlade samo paperje te da neke od njih mogu puno više progovoriti o stanju našega svijeta, negoli mi ponekad želimo čuti.

Grishaverse

Grishaverse je pojam koji je osmislila izraelsko-američka spisateljica Leigh Bardugo. Kako bi ujedinila svoju fantazijsku trilogiju Sjena i kost, duologiju Šest vrana i duologiju Kralj ožiljaka koje, premda su tematski i stilski različite, pripadaju istom svijetu s određenim pravilima i lokacijama koje ostaju iste u svim trima knjigama. Trilogija Sjena i kost sastoji se od knjiga Sjena i kost, Opsada i oluja i Propast i uspon te je po događajima i po datumu izdanja kronološki prva. No, kako biste razumjeli događanje u knjizi Šest vrana i njenu nastavku Izopačeno kraljevstvo, nije nužno da prije njih pročitate trilogiju Sjena i kost.  Meni je pomoglo što sam prije Šest vrana pročitala Sjenu i kosti i tako se lakše uživjela u svijet djela, no mnogi moji prijatelji koji je nisu pročitali prije Šest vrana jednako su uživali u priči duologije kao i ja, premda im je možda trebalo malo više da razumiju i užive se u svijet Katterdama i svih drugih zemalja koje upoznamo na putu do Fjerde i Ledenog dvora.

Klub vrana

U prvoj knjizi duologije Šest vrana upoznajemo glavne likove čije ćemo patnje i uspjehe pratiti tijekom cijele duologije. Kao što i ime cjelokupne duologije i prve knjige govori, njih je šest: Kaz Brekker, Inej Ghafa, Jesper Fahey, Nina Zenik, Matthias Helvar i Wylan Van Eck. Svako poglavlje, osim prvoga koje je iz pogleda nekog drugog lika, čija je svrha da nam pruži pogled iz perspektive običnog čovjeka koji nije uključen u glavnu radnju, ali onda zbog svoje veličine i važnosti utječe na njegov život, napisano je iz pogleda jednog od glavnih likova. Takva podjela poglavlja pokazuje nam kako različiti likovi gledaju jedni na druge i na zajedničke probleme. Kaz Brekker okrutni je vođa katerdamske bande Ološi. Inej Ghafa kći je obitelji akrobata, koju otmu lovci na roblje i dovuku je u Katterdam. Jesper Fahey je Novyi Zemenski, sin farmera koji je došao u Katterdam kao student, no ubrzo postao revolveraš i kockar. Nina Zenik ravkanska je griša, osoba koja je rođena s magičnim sposobnostima. Kako bi spasila Matthiasa Helvara, došla je u Katterdam. Matthias Helvar  fjerdanski je drüskel, vrsta fjerdanskog vojnog reda čija je misija da zauvijek uništi sve griše čije moći vidi kao neprirodne. Završi u Katterdamu kao vrsta katterdamskog gladijatora. Wylan Van Eck sin je moćnog katerdamskog trgovca Jana Van Ecka koji pobjegne od svoje obitelji i postane konstruktor bombi za Ološe. Sve te likove povezuje jedna ključna stvar – Katterdam. Svi oni završe u tom gradu u kojemu samo novac i moć imaju važnost i na njima je da se iz njega izvuku ili da postanu dio njega. 

Pravi lopovi

Jan Van Eck ponudi Kazu i njegovoj bandi trideset milijuna krugera da otmu

znanstvenika Bola Yul Bayura, čiji rad na biljci jurdi predstavlja veliku opasnost za cijeli svijet ako padne u pogrešne ruke. Znanstvenika je zarobilo kraljevstvo Fjerde u svoju tvrđavu po imenu Ledeni dvor te je na Ološima da provale u nju i spase Yul Bayura prije negoli Fjerda iskoristi njegov rad za svoje okrutne svrhe. Druga knjiga Izopačeno kraljevstvo opisuje posljedice prve knjige za likove i za cijeli svijet. U objema se knjigama glavni likovi razvijaju (neki nabolje, neki nagore) do toga da na kraju Izopačenog kraljevstva glavni likovi postanu potpuno drugačiji s obzirom na to kakvi su bili u prethodnoj knjizi. Premda je duologija svrstana u široki raspon žanra fantazije za mlade, obje knjige razrađuju poprilično teške i tamne teme, npr. prostitucija, seksualno nasilje, posljedice rata (PTSP), otmice, trgovanje djecom,  nasilje gradskih bandita itd. Ako mislite da vam neće biti ugodno čitati, možda je bolje da i ne čitate. Radnja je duologije jako napeta i ima više različitih linija radnje koje zajedno tvore cjelokupnu priču, tako da ako vam je teško pratiti puno isprepletenih radnji ili hoćete knjigu koju možete čitati, a da se potpuno  ne uživite, onda ova duologija nije za vas. No, ako tražite fantaziju koja će vas uvući u svoju priču i neće vas pustiti  do kraja i ako želite napeti roman s razvijenim likovima, a ljubitelj ste fantazije i ne smetaju vam mračne teme, onda vam duboko preporučujem svoju omiljen duologiju –  Šest vrana.

Ivona Štefica-Mihanović, 4.A